Go to Top

Starta en blogg – 60 sätt att tjäna pengar på Internet #2

Starta en blogg. Banner for part 2 of 60 in the make money online series

Att starta en blogg och bli bloggare kan vara ett av de lättaste sätten att tjäna pengar hemifrån. Till skillnad från alla andra jobb, om du bloggar hemifrån,  behöver du oftast inte jobba 9-17. Du kan enkelt arbeta när som helst på dagen, du bestämmer själv dina arbetstider. Men var medveten om att det tar tid och kraft innan bloggandet börjar tjäna pengar åt dig.

Så jag föreslår att du startar långsamt, och lite försiktigt om du är en person som saknar erfarenhet av att blogga och skriva online. Om du har ett jobb,säg inte upp dig med en gång, börja istället på deltid med din blogg. När du ser att inkomsterna från ditt bloggande är mer än du tjänar på ditt heltidsjobb, då är det dags att överväga bloggandet på heltid.

Vem är det lämpligt för?

Personer som älskar att skriva och vill dela sin kunskap och expertis med världen. Som kan skriva på ett intressant och unikt sätt, som kan marknadsföra ex. en produkt eller tjänst utan att sälja den för hårt, som kan skriva artiklar och recensioner som skapar intresse och väcker nyfikenhet. Eller som kan skriva på ett berättande vis så att läsaren finner det intressant att besöka din blogg igen.

Kompetens som krävs

Förmåga att uttrycka kunskap skriftligen med enklare men ändå på ett effektivt sätt. Som har de förmågor som jag skrev tidigare. Det krävs också viss teknisk kompetens att faktiskt installera ett publiceringssystem för att hantera din blogg, om du väljer att ha den i eget namn. Men det finns även tjänster som erbjuder gratis bloggar där du kan registrera ett konto och börja skriva.

Tid som krävs för att starta en blogg

Den tid som krävs beror på din nivå av kompetens, om du är en expert kan du enkelt kan starta en blogg på några minuter. För en komplett nybörjare, skulle en dag eller två vara tillräcklig för att vara klar med den grundläggande installationen, och förberedelser kring ditt innehåll. Research is key!

Tips

1. Starta en blogg kring ett ämne som du är riktigt bra på.  Exempel, om du älskar att resa och du har rest en hel del, starta en reseblogg.

2. Försök begränsa din blogg till en domän. Undvik att publicera innehåll som är orelaterade i en blogg, skriv inte om mat-recept på en mode-blogg och liknande. Försök hålla dig till ett ämne, det du skriver bör vara relaterat till bloggens tema och syfte.

3.  Använd din erfarenhet och kompetens, försök att skapa unikt och intressant innehåll.

4. Försök att ge ett  värde för dina läsare. Skriv om något som skulle kunna göra skillnad i läsarens liv.

5. Lyssna till läsarna på din blogg. Försök att lösa de problem de står inför. Svara på deras kommentarer. Få dem att må bättre, du kommer att tacka dem en dag.

6. Var engagerad i din blogg. En blogg är som en relation, ge den lite kärlek och den kommer att blomstra. Ignorera du den den, kommer den att dö arkiv-döden. Det finns ingen mening i att vara halvhjärtat engagerad i din blogg – om du inte bryr dig om den, varför skulle någon annan?

7. Fundera på ditt innehåll, stilen, tonen i texten, publik, med mera. Undersök dem som redan bloggar och lever på det, och lär dig av deras misstag och framgång. Ställ dig själv följande frågor: Hur kommer jag sticka ut från mängden? Vad kan jag säga som inte redan sagts? Vad är mina unika försäljningsargument? Varför vill jag göra detta? Hur kan jag locka till vidare läsning? Vilka vill jag skriva för? Skapa gärna en innehålls-plan för din blogg.

8. Var affärsmässigt professionell på ett sätt du kan hantera och utveckla din blogg, hjälp den växa och få ut ditt budskap. Kritisera inte andra märken, bloggare eller personer. Kom ihåg att som man bäddar får man ligga, så att säga. Din blogg har ett varumärke, vårda det. Du vill inte att något du sagt ska komma tillbaka i negativ mening någon dag framöver. Karma is a bitch! 🙂

9. Var flexibel och villig till att samarbeta med andra kreativa människor. Inom bloggandet kan du möta fantastiska och inspirerande människor.

Hur tjänar man pengar på det då?

Det finns idag massor av möjligheter att få betalt genom sitt bloggande. Du kan tjäna pengar på din blogg genom att rekommendera produkter eller tjänster relaterade till bloggens ämne, antingen genom att skriva en informativ artikel eller att placera bannerannonser på bloggens relevanta sidor. Du kan även skriva recensioner och kombinera bloggandet med min artikel 60 sätt att tjäna pengar på Internet #Youtube för att skapa en ännu bättre recensionssida.

Du kan få ganska bra provisioner om en besökare köper en produkt som rekommenderas av dig, och besökaren kommer förmodligen att rekommendera din blogg om denna köper saker på din rekommendation. Du kan även placera Google Adsense-annonser på din blogg. Fler människor klickar på dina annonser mer pengar du kommer att göra. Men var försiktig med banners, ha inte alltför många. Du vill inte överösa dina besökare med reklam.

En blogg är inte en reklampelare, det är en elektronisk bok du skriver aktivt för dina läsare. Jag kommer senare att skriva om affiliate-marknadsföring i denna serie. Att blogga handlar inte enbart om att sälja något, det handlar mer om att berätta om något, något som intresserar och engagerar dina läsare.

Några tjänster som erbjuder gratis bloggar

, , , , , , ,

About Christer Johansson

Jag är utbildad webbutvecklare & webbredaktör som även arbetar med e-handel. Sedan starten 1997 har jag sett och gjort många webbplatser på Internet. Jag hjälper dig med allt som har med webb och trycksaker att göra. Connect with Christer on Google+