Go to Top

Bygg din egen API med APIGility

APIGility logotype and code

Application Programming Interface, eller kort sagt API, är det gränssnitt som används för att skicka data mellan olika applikationer och databaser. Med hjälp av en API kan du som äger exempelvis en ehandelssajt skicka data om olika produkter och tjänster till mobila applikationer och andra typer av tjänster såsom prisjämförelsesajter eller andra tjänster som kan vara av nytta i din verksamhet.

Att tillhandahålla data via ett API kan ha många fördelar, främst inom ehandel är det användbart på många olika sätt. Allt från orderinformation, till distribution, statistik och marknadsföring kan dra nytta av att få automatisk data sänt till sig från din sajt. Dessa data kan innehålla precis det du vill att de ska innehålla, och du kan skapa olika API-kanaler för olika ändamål, adressdata och orderinfo till distribution och statistik till marknadsavdelning, och även information och status på beställningen till din kund via mobila appar. All data som sänds via APIGility är formaterad i JSON, vilket gör det lätt att hantera på mottagarens sida.

How API worksAtt nyttja API rätt handlar om att centralisera data och använda informationen så effektivt som möjligt, med APIGility kan du bygga dina egna typer av API-kanaler för alla dina ändamål. All data hämtas direkt ur din databas, och du väljer själv hur och vilken data som ska skickas eller tas emot via APIGility’s administrationspanel.

Med APIGility finns det egentligen inga gränser för hur mycket du kan göra, men man ska också vara medveten om att APIGility fortfarande är under utveckling och ständigt förbättras med olika nya funktioner och integrationer.

ApiGility är en applikation skriven med öppen källkod baserad på Zend Framework, är du utvecklare kan du hjälpa till att utveckla applikationen via det omåttligt populära GitHub. 🙂

APIGility har stöd för de flesta databas-interface, och du kan även använda auktorisering innan data skickas eller tas emot, vilket innebär att du kan hantera dina data på distans via 3:e-parts applikationer.

I utvecklingsmiljö kan du köra APIGility med exempelvis Vagrant, eller på traditionell localhost för att skapa dina API-appar.

Apigility hjälper dig att skapa egna APIs med REST eller RPC-tjänster som hanterar dina,

  • Felhantering, felkoder etc.
  • Filtrering och validering av data
  • Content negotiation
  • Versionshantering

Webbplats: http://www.apigility.org/

GitHub: https://github.com/zfcampus/zf-apigility-skeleton

Chrome Postman: http://q.gs/5NHvg

, , , , ,

About Christer Johansson

Jag är utbildad webbutvecklare & webbredaktör som även arbetar med e-handel. Sedan starten 1997 har jag sett och gjort många webbplatser på Internet. Jag hjälper dig med allt som har med webb och trycksaker att göra. Connect with Christer on Google+