Go to Top

1000 Möjligheter

I mina studier till webbredaktör vid högskolan i Borås var det en del av utbildningen att använda sina kunskaper och tekniker i ett avslutande examensprojekt. För min kandidatexamen skulle examensprojektet inte bara användas i en verklig situation med en riktig uppdragsgivare, det omfattade även ett vetenskapligt arbete. Jag skulle med vetenskapliga metoder undersöka mitt eget arbete och resultatet av det, utöver den sedvanliga dokumentationen som ingick i projektet.

I detta examensjobb hade jag flera olika roller gentemot min uppdragsgivare 1000 Möjligheter, jag fungerade som art director, webbredaktör, webbutvecklare och projektledare. Det var både roligt och yrkesmässigt utvecklande för mig att jobba med olika saker i detta projekt, då jag i framtiden vill jobba med olika roller i flera projekt.

Förutom att dokumentera hela arbetet, skrev jag även en kandidatuppsats som handlade om hela arbetet och hur resultatet av det blev. Jag och 1000 Möjligheter genomförde en del undersökningar och samlade in data som sedan låg till grund för hela projektet och kravspecifikationen till den nya webbplatsen.

Jag genomförde intervjuer, samlade in data och skapade sedan tre stycken personas som var baserade på profildata från intervjuer och undersökningar. Dessa representerade sedan målgrupperna som den nya webbplatsen riktade sig till. Jag satte även upp en rad olika mätbara mål (Key performance indicators, KPI) för att mäta besökares aktiviteter på den nya webbplatsen. Dessa bestod exempelvis av antal besökare som skickar ansökan om att bli skribent eller volontär, donationer eller antal nedladdningar av böcker på sajten. Picture of business cards

Den nya webbplatsen utvecklades baserad på publiceringssystemet WordPress, med en mall som jag utvecklade baserat på ett framework. Det var viktigt att organisationen på 1000 Möjligheter snabbt skulle kunna lära sig att underhålla sajten på egen hand, och att uppdatera den med ny information. Deras gamla sajt hade WordPress, så det var ett verktyg de hade någorlunda kunskap om sedan tidigare.

1000 Möjligheter ville erbjuda volontärer att bli skribenter på webbplatsen, jag byggde därför först en plugin för att kunna skriva artiklar genom front end, men vid lansering den 7 oktober 2014 valde jag att låta skribenter använda den traditionella vägen för att publicera i WordPress. Jag fick även utbilda dessa skribenter kring publicering på 1000 möjligheters webbplats.

Sammanfattningsvis kan man säga att detta examensjobb omfattade allt från att undersöka och ta fram underlag för en ny webbplats och grafisk profil, till att formge både logotyp, trycksaker och webbplats till att tekniskt utveckla en webbplats. Det innehöll även saker som att planera hur information och data skulle presenteras på webbplatsen och hur man skulle hantera skribenter och administratörer tekniskt och praktiskt på bästa sätt, och även vilka riktlinjer som gällde vid publicering av bildmaterial etc.

1000 Möjligheters webbplats är numera ett av mina pro-bono-uppdrag där jag hjälper dem med underhåll och förvaltning av den nya webbplatsen.

Besök webbplatsen: http://1000mojligheter.se/

Här är en kort sammanfattning av de saker jag gjort i detta omfattande examensjobb,

 • Projektledare (Planering, delegering, uppföljning)
 • Samla data om målgrupper, besökare och användare
 • Egna personas (scenarios och walkthrough)
 • Kravspecifikation
 • Målgruppsanalyser
 • KPI (Mätbara mål)
 • Grafisk profil (ny logotyp, trycksaker, manual m.m.)
 • Design & layout av webbplats
 • Teknisk produktion (PHP, Mysql, WordPress)
 • Sökmotoroptimering (SEO)
 • Integrering med deras sociala medier (Facebook, Twitter, Instagram)

Sammanfattning

Projektledare
(Planering, delegering, uppföljning)

Samla data om målgrupper, besökare och användare
(Analys och studie i projekt)

Egna personas
(scenarios och walkthrough)

Kravspecifikation
(Teknisk planering)

Målgruppsanalyser
(Besökare, användare, organisation)

Key Performance Indicators
(Mätbara mål)

Grafisk profil
(ny logotyp, trycksaker, manual m.m.)

Design & layout av webbplats
(Grafisk formgivning)

Teknisk produktion
(PHP, Wordpress, MySQL, Webbutveckling)

Sökmotoroptimering
(SEO)

Integration sociala medier
(Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIN)