Go to Top

Powersports Distribution Scandinavia AB

Företaget Powersports Distribution Scandinavia AB hade sedan en tid tillbaka arbetat med en mycket gammal version av OSCommerce, som är en etablerad ehandelsplattform. Då företaget hade planer på expansion, föreslog jag att de bytte till Magento istället. Då företagets ansvarige för butiken hade använt HTML och javaScript-kod i produkters beskrivningar, information med mera, blev jag tvungen att utveckla en metod för att både exportera all information ur den befintliga databasen, samt rensa bort oönskad information från den innan den konverterades till Magentos databas.

Migrering av data

Första steget var att exportera hela databasen med omkring 4000 produkter till text, så att jag kunde importera den till Microsoft Excel för vidare hantering av data. Här fick jag exportera databasen till CSV för att kunna importera den till Excel. Väl inne i Excel kunde jag sedan söka ut information som var oönskad och manuellt redigera alla poster innan det var dags att fundera på hur migrering till Magento skulle genomföras.

När informationen i databasen var rensad var det dags att migrera data, och då OSCommerce databaser ser olika ut från Magento, behövde jag koppla de olika tabellerna korrekt, så kallad data-mapping. Detta gjorde jag till en början helt manuellt genom att skapa några exempel-produkter i en lokal Magento-butik, och sedan exportera dessa till Excel för jämförelse, och sedermera manuellt döpa om respektive tabell och fält i produkt-databasen. Jag fick även kontrollera och testa detta förfarande en rad gånger innan den faktiska importen av produkter genomfördes, utöver data skulle även alla produktbilder följa med till korrekta sökvägar etc.

Grafisk Profil

I projektet ingick även arbete med att skapa en ny grafisk profil för den nya butiken. Jag tog fram ett nytt typsnitt, samt en ny design på butiken. I detta arbete användes Photoshop och Illustrator mestadels. Men jag fick även använda mina kunskaper i frontend-design för Magento. I den nya logotypen valde jag att fokusera på ordet Powersports, då det är centralt för företagets verksamhet. I galleriet nedan kan du se hur den nya designen blev. Tyvärr blev denna butik aldrig levererad till kund av olika skäl, projektet är färdigställt men ligger vilande i dagsläget.

Teknik i övrigt

Utöver en fungerande Magento-butik med ny grafisk profil, behövde företaget även hjälp med att ansluta olika distributionsnätverk, såsom Postnord, DHL med flera. Till detta kom även ett antal olika betalsätt som skulle integreras med butiken, företaget hade även ett antal kunder som betalade kontant vid avhämtning i företagets lokaler, och till detta skapade jag en separat betalmöjlighet, kontant vid avhämtning. Utöver detta fanns även Swish, kortbetalning och överföring från Internetbank som valmöjlighet i kassan.

Om Powersports Distribution Scandinavia AB

Powersports Distribution Scandinavia AB är ett företag i Östersund, som grundades 1998. Vi marknadsför tillbehör och reservdelar till snöskoter och motorcykel. Hos oss finner du reservdelar till snöskotrar, motorcyklar, fyrhjulingar och mopeder. Vi marknadsför även tillbehör i dessa kategorier.

Teknik & Verktyg

MySQL

PHP

HTML

CSS

Microsoft Excel

Photoshop

Illustrator

JavaScript

Magento Community

OSCommerce