Go to Top

Publicera din egen bok – 60 Sätt att tjäna pengar på Internet #5

Banner för artikel

Vad är Kindle?

Kindle är, enligt Wikipedia, en serie läsplattor från det amerikanska företaget Amazon. Med Kindle kan du läsa en bok elektroniskt, den kan innehålla flera böcker samtidigt. Amazon har spenderat en hel del tid, pengar och utveckling på att skapa läsplattor som är integrerade med sin egen plattform Amazon.com. Den första läsplattan från Amazon släpptes 2007, och har sedan dess både uppdaterats och uppgraderats med både ny design och nya funktioner som ger en bättre upplevelse vid läsning på skärmen. Kindle använder inte traditionella skärmar som återfinns i en ”surfplatta”, utan nyttjar en teknik som kalla elektroniskt bläck, eller e-ink. Detta gör att det är betydligt behagligare för ögat att läsa, samt att batteritid är oerhört mycket bättre. 

Publicera din egen bok

Är du bra på att uttrycka dig i skrift, och gillar att skriva? Kanske har du en bra idé för en roman/deckare/thriller? Oavsett genre, behöver du ha en idé om vad din bok skall handla om, och hur den skall skrivas på bästa sätt. Idag behöver man inte ett förlag för att publicera en bok, många författare är även sina egna förlag idag. Publicering online via olika tjänster har blivit den nya tidens förlag. Amazon är idag störst på publicering av böcker online, därefter kommer Google. Att publicera sin egen bok är idag inte speciellt komplicerat eller dyrt, hos Amazon kan du publicera Kindle-böcker gratis och få betalt när de säljs via deras plattform.

Vem är det lämpligt för?

Personer som älskar skriva, har en förmåga att uttrycka sig väl i skrift. Är pålästa inom sitt segment/genre och har god kännedom kring det man skriver om i sin bok. Det är bra om du har en djupare förståelse för och kring det ämne du skriver om. Det enda kravet är att du generellt har en bra förmåga att kunna förmedla information i skrift på sätt som läsaren lätt kan förstå och läsa. Om du vill skriva en faktabok är det en förutsättning att du har stora kunskaper och erfarenheter inom ämnet, om du skriver en deckare är det bra om du har livlig fantasi, är bra på att göra faktakoll och att uttrycka dig på ett sätt som fångar läsaren.

Bild på bok i kindle

Kompetens som krävs

Du måste kunna tala och skriva i det språk som din bok skall publiceras i. Ingen gillar att läsa böcker som är skrivna på ett dåligt språk, har mycket språkfel med mera. Du bör ha en förmåga att förmedla insikter kring olika aspekter inom ett ämnesområde, det är bra om du har en analytisk förmåga. Om du skriver en faktabok, är det fördel om du kan förmedla tips, insikter och alternativa tillvägagångssätt kring det du försöker förmedla. Det finns fler än ett sätt att lösa ett problem, hjälp din läsare att lösa eventuella problem.

Tid som krävs

Tiden som krävs för att skriva en bok är helt beroende på dig som författare. Det finns inga regler eller tidsangivelser för hur lång tid det kan ta att skriva en bok. En del kan skriva en jättebra bok på några dagar, medan andra skriver och skriver i flera år och ändå är deras verk bara av medioker kvalitet. Planera ditt skrivande, gör faktakoll med mera. Ju bättre planerat ditt bokprojekt är, desto fortare kan du publicera ditt verk. Samarbeta gärna med någon annan författare för att få bättre kvalitet, snabba upp arbetet och bli bättre på att författa.

Några tips på vägen,

  • Research, efterforskning, faktakoll och mera research. Det är nyckeln bakom alla faktaböcker, ju mer du vet och kan förmedla desto bättre är din bok. Läsare kommer att recensera detta sedan, och fler kommer att upptäcka dina kunskaper och böcker.
  • Oavsett genre, läs gärna andras recensioner inom segmentet för att få en uppfattning om vad de förväntar sig. Både Google och Amazon har kund-recensioner på sina plattformar, läs dem och skaffa dig en uppfattning om vad din målgrupp förväntar sig av en bok.
  • Ta reda på vem som läser din bok, skapa en persona för din typiska läsare. När du känner till vem din ideal-läsare är, vet du också vad han/hon vet om det du skriver och du kan undvika att skriva om helt uppenbara saker som inte intresserar din målgrupp.
  • Om du skriver en faktabok, ta reda på hur många som frågar om ditt ämne på olika sajter (Familjeliv, Flashback, Quora, Yahoo answers, Wikianswers, Wikihow med flera). Ju fler som pratar om just ditt ämne, desto fler läsare kan du locka till just din bok.
  • Om du har för avsikt att sälja din bok via Amazon eller Google, leta upp genres eller ämnen där det saknas material, böcker och information. Försök fylla ”hålen” i plattformen med produkter som läsare vill ha. Ibland kanske en ebok är precis vad som behövs i ett specifikt segment.
  • Besök både Amazon, eBay och Google eller lokala svenska aktörer. Titta på hur många böcker som sålts inom just ditt ämne. Jämför med olika ehandlare och plattformar, se vilka böcker som säljer bäst och varför. Jämför siffror med recensioner och planera din publicering.
  • Skaffa dig några läsare som kan korrektur-läsa åt dig, och ge dig feedback. Det är bra om dessa läsare inte ingår i din vänskapskrets, då vänner ofta inte ger ärlig kritik. Försök hitta någon eller några personer som kan tänka sig att läsa ditt utkast innan publicering. Det kommer att ge dig en värdefull insikt i hur din bok kommer att sälja, och du kanske får andra insikter och synpunkter som leder till en bättre bok i slutändan.

WikiHow.com – Hur man blir inspirerad till att skriva

Publicering och försäljning

Inför publicering bör du ta reda på vilka format de olika plattformarna accepterar. Både Google och Amazon hanterar pdf och epub. Att publicera på Amazon och Google är gratis, de tar dock en del av försäljningspriset i provision för att du nyttjar deras plattform. De hanterar all betalning och leverans åt dig, och betalar sedan ut din del av förtjänsten. Amazon ger dig upp 70% royalties på alla böcker inom olika geografiska områden (läs mer här). 

Amazon erbjuder som bekant inte enbart eböcker, här kan du även sälja ljudböcker och traditionella tryckta böcker. Amazon kan även assistera med själva tryckningen och distributionen av din bok. Detta kostar naturligtvis lite mer än en ebok, men valet är ditt.

Google är lite mer restriktiva kring valet av författare, och du får göra en ansökan innan du får publicera ditt material.  På Googles plattform kan du även sätta olika priser för olika geografiska områden. Många författare släpper ofta sina första böcker helt gratis via Google, och bygger på så vis en trogen läsekrets som senare köper deras böcker. 

Det finns en hel del olika plattformar att sälja eböcker på, här är ett urval av dem (utan inbördes ordning).

Marknadsföring

När du har valt plattformar, och publicerat din bok på dessa, är det dags att hjälpa till att driva horder av läsare till din bok så att fler kan uppskatta dina alster. Många av plattformarna erbjuder marknadsföring som en del i sitt paket, helt utan extra kostnad. Men det skadar ju inte att du själv marknadsför din egen bok och hjälper dina läsare att hitta rätt, dessutom är det många läsare som uppskattar att kunna kommunicera direkt med bokens författare, och du som författare kan ju få ovärderlig feedback via dessa kanaler också.

Hur och var du marknadsför din bok är helt upp till dig, men jag skulle rekommendera att du skapar ett fint omslag till din bok och använder det i all marknadsföring online. Såväl på Facebook, som på Instagram, Twitter, Google och på de forum där du vill lyfta fram din bok. Du kan ju även be några av dina läsare att recensera din bok och publicera detta i sociala kanaler eller på plattformen där de köpte boken. Det finns idag många ställen där du kan få inspiration till omslag för böcker, eller köpa dem till ett bra pris.

Ett annat bra sätt att marknadsföra en bok, är att skapa en egen nichesajt med bokens namn och skriva om saker som är relaterade till boken, kombinera gärna med sociala medier, Youtube med mera. 

Det finns massor av olika sätt att både publicera och marknadsföra en bok idag, det svåra arbetet ligger i att skriva en bra bok. Lycka till med ditt författande, lämna gärna en kommentar med saker du vill bidra med till denna artikel. 

, , , , , ,

About Christer Johansson

Jag är utbildad webbutvecklare & webbredaktör som även arbetar med e-handel. Sedan starten 1997 har jag sett och gjort många webbplatser på Internet. Jag hjälper dig med allt som har med webb och trycksaker att göra. Connect with Christer on Google+