Go to Top

Stör inte min produktivitet!

Kaffekopp

Som utvecklare har man många saker att fundera på, ofta väldigt komplexa och avancerade. Kod är inte bara text, kod handlar om att skapa saker som en användare har nytta av, och alla utvecklare skriver kod på olika sätt. Code is poetry, som jag och WordPress har som slogan. Men det handlar inte bara om att skriva kod, att utföra något på beställning, som utvecklare/programmerare är det ibland nödvändigt att ha inspiration, till och med ett krav ibland. Utan inspiration kan man inte skapa något kreativt, eller hur?

It’s funny because it’s true – Homer Simpson

För många av oss kommer också inspirationen på olämpliga tider under dygnet, det händer ofta att jag får idéer och visioner vid läggdags eller när man gör helt andra saker än att sitta vid datorn. Och många av oss är nattmänniskor (läs: Batman), som hellre jobbar nattetid när andra sover, medan andra människor är dagssländor som arbetar fullt mellan 8-17 och sedan släpper sitt jobb. Men inspirationen kommer när som helst på dygnet, och man kan vara produktiv på olika tider under ett dygn, vecka eller till och månad.

Jag kan själv vara helt oförmögen att ta tag i saker eller skriva kod på flera veckor i sträck, och helt plötsligt få inspiration och börja jobba med ett projekt dygnet runt tills jag är klar. Och detta är något som är vanligt bland oss som har någon form av kreativt yrke, vi bestämmer helt enkelt inte över inspirationen att skapa, men alla är som sagt olika och en del kan skapa väldigt bra saker på beställning under stark tidspress.

Jag har jobbat på några arbetsplatser, och jag tänkte här lista några saker som jag själv tycker stör min produktivitet, eller ”mitt workflow” som man ibland säger.

 • Öppet kontorslandskap.
 • Utvecklare som debatterar om huruvida Django eller .Net är bättre.
 • Utvecklare som argumenterar rent generellt.
 • Medarbetare som kommer till mitt bord och frågar om sitt mail de skickade för 5 minuter sen.
 • Att jag inte förstår problemet i min kod.
 • Svårt att komma igång på grund av okunskap kring uppgift.
 • Listan full med uppgifter som MÅSTE LÖSAS FÖR ATT ”HUSET BRINNER” NU!
 • Saker som ”SLÄPP ALLT DU GÖR” och lös detta!
 • Twitter, FB och sociala medier i mobil och dator.
 • Mail-pling för varje nytt mail, eller pop-ups för den delen (ALLA pop-ups).
 • Skype, sms, eller liknande meddelanden.
 • Vänner, bekanta eller anhöriga som frågar om hjälp med saker när jag jobbar.
 • Långa projekt som har mycket väntetid på information eller andra småsaker.
 • Ljud i kontorslandskapet.
 • Den konstanta paraden av folk som går omkring och förbi mitt arbetsbord.
 • MandoFun
 • Wikipedia och dylika sidor, KLICKA ALDRIG PÅ LÄNKARNA! 😀
 • Nyheter på webben kring olika yrkesrelaterade tekniker eller annat som rör mitt arbete.
 • Internet i allmänhet med alla sina distraktioner.

Detta är bara min högst personliga reflektion kring saker som stör min egen produktivitet och inspiration, alla människor har naturligtvis olika toleransnivå och tålamod. Några av dess saker kan jag själv påverka, medan andra saker inte är det. Det är upp till var och en att skapa sig en arbetsmiljö där man kan fungera effektivt och glädjas åt sitt arbete.

Det finns saker som bidrar till att just min produktivitet och inspiration ökar avsevärt,

 • Lugn och tyst arbetsmiljö.
 • Ett eget kontor är mycket bra för min produktivitet, eller en avskild plats.
 • Att jag har full insyn och förståelse för projektet i helhet.
 • Jag förstår vad som är problemet och hur det ska lösas och vidareutvecklas.
 • Inga distraktioner.
 • Helt seriöst, INGA distraktioner!
 • Stänga av mobilen, stänga av sociala medier.
 • Inte läsa nyheter på webben.
 • Bara läsa och göra research kring sådant som rör min arbetsuppgift.
 • Att jag har ett intresse och är engagerad i projektet.
 • Jag behöver inte spendera veckor på att skapa och felsöka kodstycken.
 • Inget debatterande kring politik, eller sociala aktiviteter på Internet.

På en arbetsplats är det vårt eget ansvar att anpassa oss till vår omgivning och genomföra vår arbetsuppgift så effektivt och tillfredställande som möjligt. Jag själv är ganska social och gillar att debattera och diskutera med arbetskamrater om olika tekniker och saker vi arbetar med, jag är själv min egen svaghet i att störa mitt ”work flow”. På nätet finns massor av olika kurser i tt arbeta själv, och hur man bygger en självdisciplin. Jag har sedan 2010 genomfört 3 högskoleutbildningar med en kandidatexamen på distans, och jag uppfattar mig själv som en person med hög självdisciplin kring att arbeta och vill fullgöra mina åtaganden, även om det är ett distansjobb.

Jag måste inte ha en fast arbetsplats, även om det är bra att ha ibland. Ett sådant tillfälle kan exempelvis vara att ibland kunna bidra med en andra åsikt om ett problem, någon att bolla utvecklingsfrågor med ibland. Men att debattera och diskutera huruvida den ena saken är bättre än andra är bara kontraproduktivt. Om det rör sig om ett större faktiskt problem eller affärsrelaterade saker, kan man exempelvis boka ett konferensrum och diskutera alla aspekter, för och nackdelar med olika lösningar på problemet.

Hur hanterar du din produktivitet? Hur löser du dina problem med distraktioner?

, , , ,

About Christer Johansson

Jag är utbildad webbutvecklare & webbredaktör som även arbetar med e-handel. Sedan starten 1997 har jag sett och gjort många webbplatser på Internet. Jag hjälper dig med allt som har med webb och trycksaker att göra. Connect with Christer on Google+