Go to Top

Streaming – 60 Sätt att tjäna pengar på Internet #4

Banner för artikel

Vad är streaming?

Termen streaming har lite olika betydelse beroende på vad man syftar på. Streaming är allt från att du tittar på video från en tjänst, till musik eller ljud som sänds direkt från källan över nätverk till din dator. Man kan jämföra streaming med direktsänd TV. Men i denna artikel ska jag inte prata om TV, film eller radio-tjänster. Läs mer om streaming på Wikipedia.

Streaming och spel

Gillar du att spela olika spel på din dator eller konsol? Då kan streaming vara ett sätt för dig att få allt från en extra inkomst till att driva ditt eget företag online. Idag finns det massor av olika spel och andra aktiviteter man kan ägna sig åt, allt medan man direktsänder det ut på Internet via sin dator.

Vem är det lämpligt för?

Personer som älskar att spela olika spel, oavsett om man är duktig på det eller inte. För dig som älskar att underhålla utan att vara bäst på allting, för dig som är social och gillar att prata med människor från hela världen. Du bör gilla att experimentera och testa nya spel och sätt att spela. Lämpligt för dig som gillar att underhålla, och gillar att arbeta hemifrån.

Kompetens som krävs

För detta tips krävs det viss teknisk kompetens för att kunna installera, hantera och starta sin streaming online. Du behöver ha grundläggande förståelse för hur streaming fungerar, och att kunna hantera brandvägg, router och nätverk hemma eller där du vill jobba. Det mesta kan man läsa sig till, och det finns massor av tips och guider på exempelvis Youtube kring hur man kan göra. Det är också bra om du har viss erfarenhet från att redigera video, skapa bilder i Photoshop, Gimp eller liknande.

Tid som krävs

Det är ganska tidskrävande att starta upp en egen kanal, och det är olika för alla. Men räkna med 5-10 timmar minst för att skapa grafik, göra research, ladda ned programvara, spel och testa allting innan start. Det finns även en del tjänster som hjälper dig på vägen med saker som grafik och donationer. Streamlabs är en sådan tjänst, de hjälper dig gratis att sätta upp möjligheten att ta emot donationer och att hantera grafik när någon donerar till dig i direktsändning, mer om det senare i denna artikel. Vill du lägga lite mer tid på ett seriöst upplägg, bygger du en egen webbplats och kombinerar mina andra artiklar om att blogga och recensera på Youtube.

Profil på din kanal

Det kan vara fördel om du har skapat din egen logotyp, samt ett eget färgschema för din ny kanal. Det är definitivt en fördel om du redan från början sätter upp ett schema för när dina sändningar kommer att genomföras, både för dig och för dina tittare. I början kan det vara bra att fokusera på ett begränsat antal spel eller aktiviteter för din kanal, följ ett uppsatt tema.

En del väljer att spela ett specifikt spel enbart, andra väljer att filma sina kreativa hobbies medan de arbetar med dem. Det är upp till dig att bestämma vad din kanal ska handla om.

Några tips på vägen

 • Fokusera på ett mindre antal spel/aktiviteter i början. Genom att fokusera på exempelvis enbart 1-3 spel blir du bättre på just dessa spel, och du kommer då att känna dig mer bekväm att underhålla med dessa. Utöka sedan successivt med fler allt eftersom du blir bättre på att hantera publik och spel i din kanal.
 • Ha ett fast schema och håll dig till det. Många vill veta när du kommer att sända, och kommer att följa dig när du har satt upp vilka tider du kommer att vara online. Det är inte bara för din publik, det är också bra om du själv kan syssla med andra saker när du inte ”streamar”.
 • Skapa grafik som överensstämmer med den profil/tema du vill att din kanal ska ha. Grafiken och logotypen är ditt varumärke.
 • Använd sociala medier i kombination. Skapa ett separat Twitter-konto, bygg en Facebook-sida samt en sida på G+ för din kanal. Se till att uppdatera dem med aktuell information och var aktiv!
 • Posta ditt schema på sociala medier, och bjud in publik till din kanal bär du sänder.
 • Gör ett inlägg på sociala medier 15 minuter innan du startar med url till din sändning, och ha antingen musik eller video på din kanal innan din sändning börjar.
 • Ha gärna en plan för vad du vill göra i din sändning. Uppgifter att göra i ett spel, utlottning av produkter eller andra intressanta aktiviteter.

Tips från en ”streamer”

En kanal flera plattformar

De flesta associerar streaming med tjänsten Twitch.tv eller Youtube.com. Det finns idag fler möjligheter att direktsända (streama) allt från spel, rollspel till kreativa hobbies online. Genom tjänster som Restream.io kan du sända ditt innehåll direkt till mer än 30 olika plattformar samtidigt. Restream erbjuder allt från gratis konto till premium tjänster som har lite mer funktionalitet, en tjänst att växa med.

Genom sådana tjänster kan du sända din kanal till flera samtidigt, Twitch, Youtube, Facebook och många fler, se hela listan här. I början kan det vara fördel att försöka nå så många som möjligt för att bygga en trogen publik som vill se just ditt innehåll.

Hur man tjänar pengar på sin kanal

Det finns olika sätt att tjäna pengar på sitt spelande eller hobby. En del använder donationer, andra vill marknadsföra med reklam eller blir sponsrade av företag. Som ägare till en kanal är frivilliga donationer det mest populära sättet att tjäna pengar. Med tjänster som Streamlabs, LiveStreamAlerts, eller Twitchtools. Det finns massor av olika fristående och gratis tjänster du kan använda för din kanal.

Gemensamt för alla tjänster är att du behöver någonstans att ta emot dina donationer. Beskattning av inkomst gör du genom att uppge dem i din årliga deklaration som inkomst av tjänst. Svenska IDG.se har skrivit om beskattning av donationer här. Det är du själv som ansvarar för att detta blir korrekt.

Några betaltjänster för att ta emot donationer,

 • PayPal – Betaltjänst baserad i USA.
 • Skrill – Brittisk betaltjänst med eget MasterCard.
 • PaySafe Card – Kontantkort som MasterCard/VISA.
 • BitCoins – Elektornisk kryptovaluta.
 • Ethereum – Elektronisk kryptovaluta.
 • Twitch, som har ett eget system de kallar för bits, som  är deras egen valuta.
 • Payson.se – Svensk betaltjänst för både företag och privatpersoner.

Programvaror

Förutom grafik och innehåll för din kanal, kommer du att behöva program som hanterar streamingen. Det är upp till dig att bestämma vad du vill använda, och vad du känner dig bekväm med. Det finns flera alternativ att välja mellan, dessa program har stöd för direkt streaming till din plattform. Och några av dem kan även spela in video för senare redigering. Dessa program är främst för streaming. De två populäraste är OBS och XSplit.

 • OBS – Open Broadcaster Software. Gratis med många funktioner och plugins. Lätt att använda.
 • XSplit – Programvara som är kommersiellt, men har även en gratis-version.
 • Steam – Steam har en egen plattform för streaming, det kallas broadcasting.
 • Wirecast by telestream – Kommersiellt program för streaming. Har tyvärr ingen gratis-version, och är ganska dyr att köpa.
 • Evolv3 – Är mer än bara ett streaming-program.
 • D3DGear – kan både spela in och streama direkt till Twitch.
 • Adobe Flash Media Live Encoder– Kräver en del andra Adobe-komponenter, inte helt enkelt att använda.

Grafik för din kanal

Grafik kan vara både irriterande och dålig. En bra grafik är sådan som är informativ och inte stör det som sker i din stream. Jag kommer här att lista några webbplatser dör du kan ladda ned gratis ”overlays” för din kanal, samt några webbplatser där du kan hämta gratis grafik som du kan använda till din kanals logotyp och varumärke generellt. 

 • Strexm – Tjänst som både ger dig gratis grafik och dessutom servar den åt dig via sina egna servrar. Mycket populär.
 • Twitch Overlay – Har både gratis och premium overlays till din kanal.
 • StreamPro – Tjänst som innehåller mycket mer än bara overlays, Populär och bra!
 • Twitch Temple – Premium 6 gratis grafik till din kanal.
 • Zerging – Gaming & Streaming. Mycket gratis grafik och overlays till din kanal.
 • Freepik – Webbplats med massor av bildmaterial och grafik, både gratis och premium.
 • Freevector – Databas med massor av gratis vektor-grafik.
 • PixaBay – 1,2 miljoner bilder helt gratis.

Interaktion, interaktion och interaktion

Nyckeln till framgång inom streaming är att vara underhållande och interaktiv med sin publik. Svara på kommentarer, svara på frågor i din chat och var aktiv med din publik. Bjud in till spel och uppmärksamma donationer från dina följare. Var tacksam för de donationer du får, och ge gärna de som donera fördelar i din kanal, på Twitch kan du exempelvis använda speciella ikoner i chattfönstret. Använd sociala medier för att tacka för deltagande med mera.

När du fått några följare, kan du även sätta upp en egen Discord-server och bjuda in VIP till speciella spelsessioner i din kanal, eller andra roliga aktiviteter du hittar på, endast din fantasi sätter stopp.

Hårdvara

Egentligen kan du streama med vilken dator som helst. Men, jag rekommenderar att du använder en något mer kraftfull dator som kan hantera både spel och streaming samtidigt, om du inte vill använda två datorer samtidigt. Jag rekommenderar att du köper en bra mikrofon, eller ett bra headset med bra mikrofon som har så kallad ”noise cancelling technology”.

Du måste inte ha webbkamera, många streamar utan webbkamera och lyckas precis lika bra. Men det gör din kanal lite personligare med en bild av dig när du spelar och skapar en högre nivå av interaktivitet och din publik kommer att uppskatta det. 

Generell kan jag inte rekommendera någon speciell dator för streaming, generellt behöver du en lite kraftfullare dator som kan hantera spel med bra grafik, samtidigt som den kan sända detta online över ditt nätverk. En bra spel-dator brukar generellt räcka, tillsammans med ett bra headset och nyare nätverks-router.

, , , , , , , , , ,

About Christer Johansson

Jag är utbildad webbutvecklare & webbredaktör som även arbetar med e-handel. Sedan starten 1997 har jag sett och gjort många webbplatser på Internet. Jag hjälper dig med allt som har med webb och trycksaker att göra. Connect with Christer on Google+