Go to Top

Världens största bildbank, med gratis bilder!

Getty Images är webbplatsen som erbjuder miljoner bilder från mer än hundra års fotograferande av fotografer världen runt. Fram till nu har alla bilder haft en vattenstämpel som metod för att skydda mot stölder av bildmaterialet. Fram till nyligen kunde man köpa rättigheterna att använda en bild i olika medier för några tusenlappar.

Getty Images har länge haft problem med att dess bildbank piratkopierats i hög grad, och dess bilder är lätta att få tag i helt gratis genom många olika kanaler, däribland Twitter. Företaget byter nu strategi och kommer istället att erbjuda sina bilder helt gratis genom ”open embed” teknik, som i princip är identiskt med Googles teknik för Youtube där man erbjuder gratis teknik för att bädda in videos på din webbplats.

Men olikt Google kommer Getty Images inte att finansiera tjänsten genom reklam, som ju förekommer kring Youtube, utan man kommer istället att infoga en liten fotnot på varje bild som skvallrar om dess ursprung och licens. Man kommer att basera hela tekniken på WordPress teknik, vilket i sin tur ger alla de som idag driver webbplatser med WordPress numera kan infoga bilder direkt i ett inlägg från GettyImages helt gratis.

Med den nya tekniken hoppas man att användare världen över istället kommer att välja att låna en licensierad och laglig bild gratis, snarare än att kopiera bildmaterialet olagligt. Getty Images kommer förutom WordPress även erbjuda sina användare att gratis dela bilder via sociala medier direkt från webbplatsen. Man kommer på så sätt att ha större kontroll över hur bildmaterialet används på webben, och kan då även via tekniken erbjuda fotografen att annonsera i sidfoten på sina egna bilder.

Men det är ändå inte helt fritt att använda materialet från Getty Images, det finns fyra större saker i deras villkor.

– Du får inte använda bildmaterialet i kommersiella sammanhang.

– Getty Images förbehåller sig rätten att placera annonser på din webbplats.

– Getty Images förbehåller sig rätten att ta bort bildmaterialet helt.

– Getty Images och dess samarbetspartner förbehåller sig rätten att samla in data relaterad till dess bildmaterial eller plugins.

Trots sina problem med olovligt användande av Getty Images fotobank ska man veta att företaget har ökat sin vinst med dryga 100 miljoner USD sedan 2007. Hur framtida intäkter kommer att se ut vet företaget inte idag, men man hoppas att man nu valt en mer modern och lönsam väg att gå.

Getty Images plugin till WordPress: https://wordpress.org/plugins/getty-images/

Getty Images webbplats: http://www.gettyimages.se/

, ,

About Christer Johansson

Jag är utbildad webbutvecklare & webbredaktör som även arbetar med e-handel. Sedan starten 1997 har jag sett och gjort många webbplatser på Internet. Jag hjälper dig med allt som har med webb och trycksaker att göra. Connect with Christer on Google+